Categorie: Tradiții de Paște
Învierea Domnului, Sărbătoarea de Paște, Sfintele Paști
Învierea Domnului sau Sărbătoarea de Paște este una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului care constituie fundația de bază a credinței și a Bisericii creștine. Fără Învierea lui…
Ouăle de Paște
De ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce au devenit simbolul învierii lui Hristos? Tradiția populară conservă mai multe legende care explică de ce ouăle roșii sunt simbolul Învierii lui Hristos.
Sărbătoarea Înălțării Domnului – tradiții, obiceiuri și superstiții
Înălțarea Domnului Isus Hristos se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Totodată, sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută în popor și ca ziua de “Ispas” sau “Paștele Cailor”.
Sărbătoarea Paștelui în anul 2018
Învierea Domnului este cea mai veche sărbătoare creștină care marchează începutul tuturor sărbătorilor și praznicelor creștine. De asemenea, Paștele este o sărbătoare pe care o întâlnim atât la creștini, cât…
Duminica Floriilor – tradiții, obiceiuri și superstiții
Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. Află care sunt obiceiurile de Florii la sate și cine sunt sărbătoriții acestei zile.
Postul Paștelui sau Postul Mare
Postul Paștelui, numit în tradiția populară și Postul Mare sau Postul Păresimilor, este cel mai lung post de peste an, întinzându-se pe o perioadă de șapte săptămâni. Postul Paștelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.
Obiceiuri în Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui, fiind declarată zi de odihnă. Sâmbăta Mare este, de asemenea, ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorârea Lui în iad, salvând neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune.
Denia din Vinerea Mare: Prohodul Domnului
În seara Vinerii Mari în toate bisericile creștine se oficiază slujba Prohodului Domnului sau Denia din Vinerea Mare. În mod tradițional în timpul slujbei credincioșii, conduși de unul sau mai mulți preoți,…
Tradiții și superstiții în Vinerea Mare (Vinerea Patimilor)
Vinerea Mare, numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit…
Denia din Joia Mare, sau Denia celor 12 Evanghelii
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor are loc slujba cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii. În unele mânăstiri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, există obiceiul ca stareţul să spele…