Tăierea porcului sau Ignatul

Tradiţiile și obiceiurile românești de Crăciun încă se mai păstrează în multe regiuni din România. Astfel, porcul este sacrificat cu câteva zile înaintea Crăciunului, pe 20 decembrie, de Ignat.

Încă de dimineaţă, sătenii îşi pregătesc cele necesare pentru tăierea şi pregătirea preparatelor din carne de porc. În toată agitația, cei mai fericiţi sunt copiii, căci ei vor fi urcaţi pe porcul gata pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul. Tot copiii au parte de bășica porcului, din care vor face o minge cu care se vor juca.

În unele sate, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor. Alte obiceiuri cer ca înainte de a se începe lucrul, animalul sacrificat să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce la frunte şi pe spate, zicându-se: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”.

Lasă un răspuns