Ziua de Dragobete este sărbătorită pe data de 24 februarie a fiecărui an și, în plan religios, coincide cu sărbătoarea ortodoxă a Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

De fapt, Dragobetele este una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului român, o zi dedicată iubirii. Totodată, ziua de Dragobete este echivaletul sărbătorii occidentale Valentine’s Day sau sfântul Valentin, de pe data de 14 februarie.

Sărbătoarea de Dragobete se mai numește și „Năvalnicul sau “Logodnicul Păsărilor. Se spune despre păsări, că în ziua de Dragobete, se strâng stoluri, vorbesc în limba lor și-și caută perechea potrivită pentru împerechere, după care trec la construirea cuiburilor.

Despre Dragobete se mai spune că ar fi fiul Babei Dochia, care, spre deosebire de aceasta, este un personaj pozitiv, influențând în bine viața celor ce iubesc.

Tradiția spune că de Dragobete, fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă și să o topească, apoi să se spele pe față și pe păr cu ea, pentru ca cel iubit să le considere și mai frumoase.

Un obicei, întâlnit în unele zone ale țării, în ziua de Dragobete, este acela că tinerii îmbrăcați în haine de sărbătoare, se strâng în grupuri, apoi pleacă pe dealuri și păduri, în apropierea satelor, pentru a culege primele flori ale primăverii, pe care, apoi, le vor pune la icoane sau le vor folosi la diverse farmece de dragoste. După ce au cules florile câmpului, tinerii porneau un joc în care băieții alergau după fete pentru a le prinde și a le săruta. Jocul era supravegheat, de departe, de bătrânii satului care vedeau care pe cine place, planificând apoi nunțile pentru anul ce deja a început.

Acest obicei al alergatului după fete, în unele regiuni din țară, poartă numele de “zburătorit.

Tradiția spune că cei care se sărută în ziua de Dragobete sunt meniți să rămână împreună tot restul anului.

De Dragobete nu se lucrează pentru că e rău de pocituri și lovituri.

Odată cu această sărbătoare, a Dragobetelui, s-au născut și o serie de superstiții, dintre care:

  • Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara va fi lungă și frumoasă;
  • Cine va auzi pupăza în ziua de Dragobete, va fi harnic tot anul;
  • În această zi, de Dragobete, nu se coase, nu se spală, nu se merge la câmp, în schimb se face curațenie pentru ca zilele ce vor urma sa aibă spor în toate;
  • Dacă până la Dragobete nu a fost brumă, atunci nici nu va mai fi curând, etc.