Datini, obiceiuri și superstiții specifice Ignatului

Conform tradiției românești ziua de Ignat se sărbătorește la data de 20 decembrie a fiecărui an și este o zi dedicată exclusiv tăierii porcilor, totodată, Ignatul este o sărbătoare care marchează apropierea Crăciunului.

De asemenea, tradiția ne spune că de Ignat nu se coase și nu se toarce, deoarece pe femeia care lucrează o găsește Ignatul, adică se îmbolnăvește.

În ajun de Ignat, în unele regiuni ale tării, se păstrează obiceiul conform căruia în fiecare casă trebuie să se fiarbă grâu, grâu pe care stăpânul casei trebuie să-l tămâie și să-l binecuvânteze. Toți ai casei vor trebui să mânce din acest grâu, iar ceea ce rămâne se va arunca dimineața la păsări, astfel vor fi feriți de necazuri și supărări.

Se zice că în ajunul Ignatului fiecare proc își visează cuțitul sau se visează cu mărgele roșii la gât, astfel că înainte de tăiere porcul amuțește ore în șir fiindcă simte apropierea sfârșitului.

O datină specifică Ignatului porcilor este aceea de a arunca tămâie în foc și de a face pe capul animalului, după ce a murit, o cruce cu ajutorul unui cuțit sau al unui topor. Se spune că în acest fel vor fi alungate spiritele rele ce-l dominau.

Un vechi obicei ne învață, pe de altă parte, că sângele care curge de la porc, când îl tai, trebuie pus într-o strachină cu meiu, iar după ce se usucă, se macină și se păstrează, fiind bun a se afuma copii de guturai, de spaimă și de nalucă.

O superstiție ne învață că atunci când porcul tăiat este adus în casă, trebuie adusă mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a fi cu noroc.

O altă superstiție spune că dacă, la Ignat, nu vezi și nu auzi porc tăindu-se, este bine ca macăr să-ți înțepi degetul cu un ac pentru a vedea sânge.

În ziua de Ignat există obiceiul conform căruia gospodinele trebuie să dea de pomană o strachină de făină și o mână de sare pentru ca porcii care au rămas în viață sa fie feriți de boli, iar rodul casei să fie spornic și în anul ce va urma.

Ignatul sau tăierea porcilor reprezintă o tradiție veche cu multiple obiceiuri, datini și superstiții, o tradiție pe care românii o respectă în orice condiții an de an.

Lasă un răspuns